Thursday, February 12, 2009

NAK BUAT “BUDU” SENDIRI




CARA MEMBUAT BUDU VERSI PERANTAU
Sukatannya ikut gelas yg digunakan:-


Kalau 3 gelas bilis(bilis dibersihkan dan dijemur seharian sebelum diperam) +1 gelas garam..seeloknya garam kasar.-2,3 keping asam keping dan sedikit saja nise(gula melaka dari kelate)

-air masak secukupnya,biar diparas atas sedikit bahan tadi?.dan sesuai di buat di musim panas sebenarnya sbb petua mak?kena selalu jemurkan panas..supaya bilis senang hancur..dalam tempoh 2-3 bulan dah dapat hasilnya nanti.

BUDU
Bahan-bahannya;
Ikan bilis segar ( sebesar ikan bilis yang dibuat kering tu) garamasam keping gula melaka/manisan

Caranya

1. Ikan bilis dibersihkan dan toskan.

2. Gaulkan bersama garam sehingga rasa kesat di tangan ( menunjukkan garam cukup masinnya)

3. Masukkan beberapa asam keping dan gula melaka. Digaul rata.

4. Masukkan ke dalam botol. Sebelum ditutup botol tersebut taburkan garam terlebih dahulu ( bagi mengelakkan lalat bertelur).Tutup botol dengan kemas.

5. Letakkan botol tersebut di tengah panas.

6. Selalu2lah kacau setiap hari sehingga ikan bilis hancur. Paling lama 40 hari boleh dihidangkan.

3 comments:

  1. waaahhh pndai N wat budu sendiri...blh jual budu cicah jagung kekg..hahahahhaa

    ReplyDelete
  2. Assalam..
    Kalu pakai ikan bilis kering tu
    Tak boleh ke?

    ReplyDelete